Paluszki miodowo-musztardowe z sezamem i orzeszkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    1 1/2 szklanki
  • jajko

  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól do smaku

  • margaryna

    50 g
  • śmietana

    2 łyżki
  • sos

  • musztarda

    2 łyżki
  • miód płynny

    2 łyżki
  • ponadto :

  • orzeszki ziemne

    1/3 szklanki
  • sezam

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagniatamy ciasto, odrywamy po kawałku i rolujemy na kształt paluszka o długości około 10 cm. Na każdym robimy palcem trzy delikatne wgłębienia, w których osadzi się sos. Musztardę (ja użyłam musztardy w stylu amerykańskim) łączymy z miodem i powstałym sosem smarujemy (pędzelkiem) obficie paluszki. Orzeszki rozdrabniamy w blenderze. Paluszki posypujemy po połowie sezamem i orzeszkami. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub silikonową podkładkę) i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
staropolanka5 25.06.2012 23:55
fajne
msmariusz 25.06.2012 23:45
tak super
anja3107 25.06.2012 22:04
wyglądają ekstra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat