Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki drożdżowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 500 gram
mleko 1/4 szklanki
drożdże 300 gram
cukier 1 lyżeczka
olej 6 łyżek
sól szczypta
jajko 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki drożdżowe

Drożdże rozcieramy z cukrem . Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy drożdże , mąkę i 2 jajka oraz szczyptę soli. Wyrabiamy , pod koniec dodajemy olej. Wyrabiamy aż ciasto będzie odstawać od rak i miski. Zostawiamy do wyrośnięcia. następnie cienko wałkujemy i kroimy w 2 cm paski. Układamy na blasze i odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 07.03.2013 12:20
smaczny dodatek do deserów
David 07.03.2013 12:12
super przekąska
Konczi 07.03.2013 12:05
wyglądają bardzo apetycznie
Noruas 07.03.2013 11:55
Super przegryzka, własnoręcznie wykonane czyli zdrowe bo wiadomo co w środku :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak