Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluchy ziemniaczane

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 500 g
mąka 250 g
margaryna 250 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy ziemniaczane

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzi , po ugotowaniu odcedzamy studzimy i przeciskamy przez praskę
Krok 1 - Paluchy ziemniaczane foto
2
Dodajemy miękką margarynę i mąkę . Dobrze zagniatamy na gładkie ciasto ,
Krok 2 - Paluchy ziemniaczane foto
3
lekko rozwałkować i podzielić na równe paski , posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać solą morską , kminkiem , lub jak ktoś lubi przypaloną prażoną cebulką .
Krok 3 - Paluchy ziemniaczane foto
4
Układamy na blaszce i pieczemy w temp 170 C około 15-20 minut na złoty kolor.
Krok 4 - Paluchy ziemniaczane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 07.03.2014 07:33
bardzo fajne
Joanna23 03.04.2013 11:09
bardzo apetyczne
Łukasz15 21.12.2012 01:24
Super
Łukasz15 21.12.2012 01:24
Super
RenataZ-et 10.12.2012 18:30
pycha przekąska
Wafelek2601 10.12.2012 09:19
Fajne
aisoglam 19.11.2012 13:22
rewelacja!
pycia9 17.11.2012 11:28
pycha
malaczarna23 16.11.2012 10:38
wspaniałe te paluszki
Joanna46 16.11.2012 08:53
Smakowite.
iziona 16.11.2012 08:44
Robię coś podobnego do czerwonego barszczu
Habibi 16.11.2012 07:57
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju paluchy - zwłaszcza na słono :)
sylwia / sytofala 15.11.2012 22:47
rewelacja , zabieram na przegrykę
angelika14 15.11.2012 22:01
super przekąska, wygląda smakowicie
gottrina 15.11.2012 22:01
świetny pomysł na przekąskę
ilka_86 15.11.2012 21:44
wspaniale wyglądają
Beata61 15.11.2012 21:36
wyglądają bardzo apetycznie :)
Rafał10 15.11.2012 21:34
iiidealne do chrupania !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak