Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluchy pszenne

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 25 g
woda 100 ml
olej 2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
ksylitol 1 łyżeczka
jajko 1 szt
mąka pszenna 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy pszenne

Kroki postępowania

1
Wykonanie zaczynu :

Do miski wlewam ciepłą wodę , dodaje drożdże rozkruszone ksylitol i 2 łyżki mąki .

Krok 1 - Paluchy pszenne foto
2
Mieszam i zostawiam do wyrośnięcia na 20 minut.
Krok 2 - Paluchy pszenne foto
3
Wykonanie ciasta na paluchy:

Dodaje teraz do rozczynu jajo olej i sól , mieszam.

Na końcu dodaje mąkę i wyrabiam ciasto.

Zostawiam na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Krok 3 - Paluchy pszenne foto
4
Po godzinie wyjmuje ciasto, dziele na kawałki.
Krok 4 - Paluchy pszenne foto
5
Wałkuje cienkie paluchy , podsypując mąką .

Krok 5 - Paluchy pszenne foto
6
Formę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia i kładę na niego paluchy w lekkiej odległości.

Paluchy nacinam lekko na skos ( fajnie wyglądają po upieczeniu)

Piekę w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

Po upieczeniu studzę na kratce :)
Krok 6 - Paluchy pszenne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak