Paluchy drożdżowe z serem i kiełbasą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Smaczny, a jednocześnie prosty w wykonaniu przysmak, który nadaje się znakomicie zarówno na śniadanie jak i na lunch.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na farsz:

  • kiełbasa drobiowa

    4 sztuki
  • żółty ser

    4 plastry
  • ketchup łagodny

    4 duże łyż.

Na ciasto:

  • mąka

    280 g
  • drożdże suche

    7 g
  • jajko

    1 sztuka
  • mleko ciepłe

    0.5 szklanki
  • masło 82%

    3 duże łyż.
  • białko do smarowania

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki potrzebne do ciasta wkładam do miski i wyrabiam z nich ciasto, które odkładam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Ciasto dzielę na cztery części.

Każdą część rozwałkowuję na prostokąt trochę dłuższy niż długość kiełbasy.

Kiełbasę zawijam w ser i lekko smaruję ketchupem, następnie kładę na prostokąt i zawijam.

Paluchy odstawiam do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Po tym czasie smaruję je białkiem.

Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowej szynie przez 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat