Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluchy drożdżowe z serem i kiełbasą

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Smaczny, a jednocześnie prosty w wykonaniu przysmak, który nadaje się znakomicie zarówno na śniadanie jak i na lunch.

Składniki:

Na farsz:

kiełbasa drobiowa 4 sztuki
żółty ser 4 plastry
ketchup łagodny 4 duże łyż.

Na ciasto:

mąka 280 g
drożdże suche 7 g
jajko 1 sztuka
mleko ciepłe 0.5 szklanki
masło 82% 3 duże łyż.
białko do smarowania 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy drożdżowe z serem i kiełbasą

Wszystkie składniki potrzebne do ciasta wkładam do miski i wyrabiam z nich ciasto, które odkładam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Ciasto dzielę na cztery części.

Każdą część rozwałkowuję na prostokąt trochę dłuższy niż długość kiełbasy.

Kiełbasę zawijam w ser i lekko smaruję ketchupem, następnie kładę na prostokąt i zawijam.

Paluchy odstawiam do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Po tym czasie smaruję je białkiem.

Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowej szynie przez 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak