Drożdzowe paszteciki do barszczu

Drożdzowe paszteciki do barszczu

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pieczone paszteciki z farszem grzybowo-kapuścianym do wigilijnego barszczu.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto na paszteciki:

  • mąka

    50 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko

    1 sztuka
  • drożdże

    5 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masło 82%

    12.5 dag
  • mleko

    0.3 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    1 szczypta
  • śmietana

    3 duże łyż.

Farsz do pasztecików:

  • grzyby suszone

    1 garść
  • cebule

    1 sztuka
  • kapusta kiszona

    15 dag
  • olej

    2 duże łyż.

Dodatkowo:

  • kminek Prymat

    1 duża łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Drożdże rozkruszyć z dwiema łyżeczkami mąki, wlać ciepłe mleko, szczyptę cukru, wymieszać o odstawić.
Na stolnicę wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszać.
W mące zrobić wgłębienie, dodać masło, śmietanę, wbić całe jajko i 1 żółtki, dodać rozczyn i wszystko siekać nożem, a następnie zagnieść ciasto.

Farsz:
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie na ok 1 godz, następnie umyć je pod bieżącą wodą, włożyć do garnka i gotować do miękkości.
Po ugotowaniu przekręcić przez maszynkę lub włożyć do rozdrabniacza i rozdrobnić.
Na patelnię wlać olej, włożyć drobno pokrojoną cebulę, podsmażyć.
Kapustę kiszoną wyłożyć na deskę i drobno poszatkować, dodać do cebuli, włożyć grzyby, doprawić solą i pieprzem na pikantnie, chwilę podsmażyć, a następnie ostudzić.

Ciasto podzielić na 3 części, każdą wałkować dość cienko, z jednego brzegu ułożyć wałeczek z farszu, zwinąć i pokroić na kawałki,wierzch posmarować rozmąconym białkiem i posypać kminkiem.
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, układać paszteciki i piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15-20 minut.

ben-ka
Tak przygotowane paszteciki po ostudzeniu można zamrozić, a po wyjęciu odgrzewać w naczyniu żaroodpornym z pokrywą w nagrzanym piekarniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

w mojej kuchni

30.12.2018 22:04
najlepsze do barszczu,rosołu

Bożena Matuszczyk

28.12.2018 21:41
Życzę Szczęśliwego Nowego ROKU.;)

ben-ka

28.12.2018 22:32
Dziękuję bardzo :) i wzajemnie Szczęśliwego !

Bożena Matuszczyk

20.12.2018 00:38
To prawda.;)

Bożena Matuszczyk

19.12.2018 10:33
Takie paszteciki to ja uwielbiam . Pychotka;)

ben-ka

19.12.2018 10:46
My też je bardzo lubimy, a co najważniejsze można je przygotować dużo wcześniej i zamrozić.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat