Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdzowe paszteciki do barszczu

5.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pieczone paszteciki z farszem grzybowo-kapuścianym do wigilijnego barszczu.

Składniki:

Ciasto na paszteciki:

mąka 50 dag
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
drożdże 5 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 82% 12.5 dag
mleko 0.3 szklanki
sól 1 szczypta
cukier 1 szczypta
śmietana 3 duże łyż.

Farsz do pasztecików:

grzyby suszone 1 garść
cebule 1 sztuka
kapusta kiszona 15 dag
olej 2 duże łyż.

Dodatkowo:

kminek Prymat 1 duża łyż.

Porada

Tak przygotowane paszteciki po ostudzeniu można zamrozić, a po wyjęciu odgrzewać w naczyniu żaroodpornym z pokrywą w nagrzanym piekarniku.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdzowe paszteciki do barszczu

Ciasto:
Drożdże rozkruszyć z dwiema łyżeczkami mąki, wlać ciepłe mleko, szczyptę cukru, wymieszać o odstawić.
Na stolnicę wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszać.
W mące zrobić wgłębienie, dodać masło, śmietanę, wbić całe jajko i 1 żółtki, dodać rozczyn i wszystko siekać nożem, a następnie zagnieść ciasto.

Farsz:
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie na ok 1 godz, następnie umyć je pod bieżącą wodą, włożyć do garnka i gotować do miękkości.
Po ugotowaniu przekręcić przez maszynkę lub włożyć do rozdrabniacza i rozdrobnić.
Na patelnię wlać olej, włożyć drobno pokrojoną cebulę, podsmażyć.
Kapustę kiszoną wyłożyć na deskę i drobno poszatkować, dodać do cebuli, włożyć grzyby, doprawić solą i pieprzem na pikantnie, chwilę podsmażyć, a następnie ostudzić.

Ciasto podzielić na 3 części, każdą wałkować dość cienko, z jednego brzegu ułożyć wałeczek z farszu, zwinąć i pokroić na kawałki,wierzch posmarować rozmąconym białkiem i posypać kminkiem.
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, układać paszteciki i piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 30.12.2018 22:04
najlepsze do barszczu,rosołu
Bożena Matuszczyk 28.12.2018 21:41
Życzę Szczęśliwego Nowego ROKU.;)
ben-ka 28.12.2018 22:32
Dziękuję bardzo :) i wzajemnie Szczęśliwego !
Bożena Matuszczyk 20.12.2018 00:38
To prawda.;)
Bożena Matuszczyk 19.12.2018 10:33
Takie paszteciki to ja uwielbiam . Pychotka;)
ben-ka 19.12.2018 10:46
My też je bardzo lubimy, a co najważniejsze można je przygotować dużo wcześniej i zamrozić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak