Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka z kruszonką

5.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Z przepisu poniżej wychodzą dwie, dość duże chałki. Są idealne na kolację, do kakao, z dżemem lub z miodem.

Składniki:

Składniki:

mąka 500 gramów
drożdże 30 gramów
mleko ciepłe 1 szklanka
masło roztopione 60 gramów
jajko 3 sztuki
sól 1 łyżeczka
cukier 50 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka z kruszonką

W garnuszku umieść pokruszone drożdże, cukier i zalej letnim mlekiem. Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.

Do mąki dodaj dwa jajka, sól i rozczyn. Zarób ciasto. Pod koniec dodaj rozpuszczone masło. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Uformuj kulę. Włóż do oprószonej mąką miski i przykryj. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.

Ponownie zarób, podziel na trzy części i z każdej formuj wałek. Zaplataj od środka do boku. Pozostaw jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.

 

Piecz w temperaturze 175 stopni C, przez około 25 minut (grzałka góa-dół)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak