Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
mąka
500 gramów -
drożdże
30 gramów -
mleko ciepłe
1 szklanka -
masło roztopione
60 gramów -
jajko
3 sztuki -
sól
1 łyżeczka -
cukier
50 gramów
Przepis i sposób przygotowania Chałka z kruszonką
W garnuszku umieść pokruszone drożdże, cukier i zalej letnim mlekiem. Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
Do mąki dodaj dwa jajka, sól i rozczyn. Zarób ciasto. Pod koniec dodaj rozpuszczone masło. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Uformuj kulę. Włóż do oprószonej mąką miski i przykryj. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.
Ponownie zarób, podziel na trzy części i z każdej formuj wałek. Zaplataj od środka do boku. Pozostaw jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.
Piecz w temperaturze 175 stopni C, przez około 25 minut (grzałka góa-dół)
Komentarze (0)