Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Z przepisu poniżej wychodzą dwie, dość duże chałki. Są idealne na kolację, do kakao, z dżemem lub z miodem.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mąka

    500 gramów
  • drożdże

    30 gramów
  • mleko ciepłe

    1 szklanka
  • masło roztopione

    60 gramów
  • jajko

    3 sztuki
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    50 gramów
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Chałka z kruszonką

W garnuszku umieść pokruszone drożdże, cukier i zalej letnim mlekiem. Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.

Do mąki dodaj dwa jajka, sól i rozczyn. Zarób ciasto. Pod koniec dodaj rozpuszczone masło. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Uformuj kulę. Włóż do oprószonej mąką miski i przykryj. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.

Ponownie zarób, podziel na trzy części i z każdej formuj wałek. Zaplataj od środka do boku. Pozostaw jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.

 

Piecz w temperaturze 175 stopni C, przez około 25 minut (grzałka góa-dół)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat