Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluchy a la grissini Zewy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

na ciasto

mąka pszenna 500 g typ 500
drożdże świeże 5 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1,5 łyżeczki
olej rzepakowy 3 łyżki
woda letnia 250 ml

dodatkowo

margaryna 100 g
czosnek 3 ząbki
sezam czarny 1 łyżka
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy a la grissini Zewy

Drożdże wymieszać z cukrem do płynnej konsystencji.
Do misy robota wsypać mąkę, sól i za pomocą haka wyrabiać wlewając wodę i olej oraz dodać rozpuszczone drożdże..
Przez kilka minut wyrabiać ciasto a potem zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto spokojnie rośnie, w rondelku stopić margarynę i przestudzić ją.
Do margaryny zetrzeć ząbki czosnku na tarce o bardzo drobnych oczkach, wymieszać i wystudzić.
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagnieść przez chwilkę, podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokątne placki ( nie za cienkie i nie za grube ).
Każdy kawałek ciasta posmarować porcją margaryny z czosnkiem.
Złożyć placki na na pół i pociąć na cienkie paski a potem zwijać spiralnie i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać czarnym sezamem.
Zostawić do podrośnięcia ale krótko a potem piec w zależności od grubości 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Wystudzić na kratce lub zostawić na blasze aż wystygną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 28.04.2016 18:01
fajne paluchy
Agnieszka-87-25 28.04.2016 14:40
całkiem fajne !!
Konczi 28.04.2016 13:52
Wyglądają apetycznie :)
Madzai 28.04.2016 12:46
Super przekąska
jagoda5913 28.04.2016 09:31
dobre paluchy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak