Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pałki kurczaka duszone w warzywach

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pałki z kurczaka 10 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Czosnek suszony Prymat
Cebula suszona Prymat
oregano
oliwa
por 1 szt
seler 1 mała szt
marchew 3-4 szt
seler naciowy 5 gałązek
pieczarki 6-8 szt
suszone pomidory ok 10 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pałki kurczaka duszone w warzywach

Pałki z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie obtaczamy w przyprawach. W dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i przesmażamy pałki aż się ze złocą.
Seler i marchewkę obieramy. Wszystkie warzywa myjemy. Seler kroimy w kostkę. Por, marchew, seler i pieczarki w plasterki. Suszone pomidory przekrawamy na pół. Warzywa dodajemy do kurczaka i chwile przesmażamy razem. Podlewamy wodą (opcjonalnie bulionem) tak by przykryła mięso i warzywa. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 45 minut, aż mięso będzie miękkie i łatwo odchodzić od kości.
Pałki z kurczaka i warzywa wyciągamy z wywaru. Redukujemy do uzyskania pożądanej konsystencji lub opcjonalnie zaciągamy łyżką mąki wymieszaną z wodą.
Kurczaka wraz z warzywami serwujemy z dodatkiem ryżu lub kaszy.


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 17.11.2015 20:04
super danie
Ola1984 17.11.2015 18:28
Pysznie wyglądają :) Lubię tak podane mięso :)
Renata9 17.11.2015 18:07
Uwielbiam taki obiadek :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak