Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PAKIECIKI ZE SZPINAKIEM, SEREM FETA I PIECZARKAMI

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
szpinak mrożony 250 gram
pieczarki 200 g
cebula biała 1 szt
szynka konserwowa 12 plastrów
ser feta 300 g
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: PAKIECIKI ZE SZPINAKIEM, SEREM FETA I PIECZARKAMI

Cebulę siekam, szklę na maśle. Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki,
przesmażam wraz z cebulą. Doprawiam pieprzem. Nie solę - będzie feta.
Kiedy puszczą sok, odsączam je, a następnie miksuję na pastę.
Szpinak wrzucam na patelnię, rozmrażam i podsmażam. Dodaję do niego
pokruszony ser typu feta, staram się go nieco roztopić, rozkruszyć.
Do tego wrzucam pastę pieczarkową, wszystko razem przesmażam, po czym
zostawiam do lekkiego przestygnięcia.

Ciasto dzielę na 12 kwadratów. Na każdym układam plaster szynki, kleksa
z powstałego nadzienia. Zawijam ładne pakieciki: sklejam naprzeciwległe
rogi, składam jak kopertę. Dokładnie sklejam brzegi.
Układam na blasze wyłożonej papierem.
Każdy kwadracik dokładnie smaruję rozbełtanym jajkiem.
Piekę 20 minut w 200 stopniach.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 11.06.2014 23:10
świetna przekąska :)
ao_12 01.05.2014 18:33
fajne połączenie :) idealne do serwowania na ciepło jak i na zimno
lara 01.05.2014 10:48
bardzo dobre połączenie smaków
Ola1984 01.05.2014 10:21
Idealne na imprezę lub piknik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak