Paella z kurczakiem, owocami morza i kiełbasą chorizo Roberta Sowy

Paella z kurczakiem, owocami morza i kiełbasą chorizo Roberta Sowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • chorizo

    100 g
  • udka z kurczaka

    3 bez skóry
  • krewetki królewskie

    500 g
  • przegrzebki

    100 g
  • mule

    400 g świeżych
  • ryż arborio

    200 g
  • rosół z kury Kucharek

    500 ml
  • szalotka

    2 pokrojone w kostkę
  • ząbki czosnku

    3 pokrojone w kostkę
  • pomidory concasse

    200 g
  • oliwa

    1/2 szklanki
  • Szafran - nitki

    kilka ew. szczypta kurkumy
  • limonka

    1
  • papryka czerwona

    1 upieczona, oczyszczona i pokrojo
  • papryka zielona

    1 upieczona, oczyszczona i pokrojo
  • fasolka szparagowa

    100 g
  • groszek

    100 g słodkiego
  • sól do smaku

  • chili pieprz cayenne

    szczypta
  • natka pietruszki

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka pokroić na kawałki, zamarynować w pikantnej przyprawie do drobiu i odstawić na 6-8 godzin.
Szafran zagotować z bulionem. Zamarynowane udka z kurczaka i kiełbasę chorizo podsmażyć na patelni na złoty kolor. Cebulę, czosnek, fasolę i groszek zrumienić na patelni, a następnie połączyć z paprykami i pomidorami concasse.
Ryż dodać do kurczaka, podlać bulionem i dusić około 15 minut. Mule podsmażyć na oliwie z czosnkiem, dodać krewetki i małże św. Jakuba. Całość podlać białym winem, po 5 minutach wraz z warzywami dodać do kurczaka i ryżu, gotować do miękkości. Paellę doprawić do smaku, zdjąć z ognia, udekorować cząstkami limonki i posiekaną natką. Podawać z chrupiącą bagietką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

12.06.2017 08:12
Jakie fajne danie

w mojej kuchni

30.04.2016 22:28
same pyszności na talerzu

Wafelek2601

29.04.2016 21:05
Rewelacja.

bryndzia93

29.04.2016 20:49
Pyszne danie :)

Aleksandra/Olcia

29.04.2016 18:01
lubię takie kolorowe dania

Madzai

29.04.2016 17:41
Ale pyszności :)

ilka01

29.04.2016 16:14
super danie :)

Małgorzata92

29.04.2016 15:52
Same rarytasy :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat