Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Makrela z pieczonymi warzywami, odc. 36

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(40)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Grillowana makrela z pieczonymi warzywami i sosem jogurtowym - zdrowy obiad w oryginalnym wydaniu. 

Składniki:

Makrela w marynacie

makrela 1 oczyszczona sztuka
oliwa 2 łyżki
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżka

Pieczone warzywa

marchew 1 sztuka
korzeń pietruszki 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
cebula szalotka 2 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
tymianek świeży 3 gałązki
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku

Sos

czosnek 1 ząbek
szczypior dymki 2 pęczki
natka pietruszki 1/3 pęczka
gęsty jogurt naturalny 200 mililitrów
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Porada

Po czym poznać, że ryba jest świeża? Wybierzmy tę, która ma różowe skrzela, przejrzyste oczy i pachnie morzem. Świeżość możemy sprawdzić także, naciskając palcem na skórę – nie powinno pozostać wgłębienie.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Makrela z pieczonymi warzywami, odc. 36

Przygotuj:

- folię aluminiową

- pędzelek

- patelnia grillowa

 

Warzywa:

1. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki, trzymając nóż pod kątem. Czosnek i szalotki przekrajamy na połówki, paprykę na większe kawałki. 

2. Blachę wykładamy folią aluminiową, układamy na niej pokrojone warzywa i skrapiamy je oliwą. Dokładamy gałązki tymianku i doprawiamy pieprzem ziołowym.

3. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z opcją termoobiegu.

 

Makrela w marynacie:

1. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy przyprawę do ryb z nutą cytryny i mieszamy całość.

2. Za pomocą pędzelka rozprowadzamy marynatę wewnątrz makreli i na skórce.

3. Makrelę wykładamy na gorącą patelnię grillową i smarujemy pozostałą marynatą. Gdy skórka się zrumieni, rybę przekładamy na drugą stronę. Czas grillowania to około 20 minut.

 

Sos:

1. Czosnek rozgniatamy końcówką noża i siekamy. Szczypior z dymki i natkę pietruszki drobno kroimy.

2. Składniki łączymy w misce i dodajemy jogurt. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą himalajską, całość dokładnie mieszamy.

 

Sposób podania:

1. Sos nakładamy do małej miseczki.

2. Na talerzu lub drewnianej desce układamy wzdłuż upieczone warzywa bez gałązek tymianku oraz grillowaną makrelę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak