Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Makrela z pieczonymi warzywami, odc. 36
Przygotuj:
- folię aluminiową
- pędzelek
- patelnia grillowa
Warzywa:
1. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki, trzymając nóż pod kątem. Czosnek i szalotki przekrajamy na połówki, paprykę na większe kawałki.
2. Blachę wykładamy folią aluminiową, układamy na niej pokrojone warzywa i skrapiamy je oliwą. Dokładamy gałązki tymianku i doprawiamy pieprzem ziołowym.
3. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z opcją termoobiegu.
Makrela w marynacie:
1. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy przyprawę do ryb z nutą cytryny i mieszamy całość.
2. Za pomocą pędzelka rozprowadzamy marynatę wewnątrz makreli i na skórce.
3. Makrelę wykładamy na gorącą patelnię grillową i smarujemy pozostałą marynatą. Gdy skórka się zrumieni, rybę przekładamy na drugą stronę. Czas grillowania to około 20 minut.
Sos:
1. Czosnek rozgniatamy końcówką noża i siekamy. Szczypior z dymki i natkę pietruszki drobno kroimy.
2. Składniki łączymy w misce i dodajemy jogurt. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą himalajską, całość dokładnie mieszamy.
Sposób podania:
1. Sos nakładamy do małej miseczki.
2. Na talerzu lub drewnianej desce układamy wzdłuż upieczone warzywa bez gałązek tymianku oraz grillowaną makrelę.