Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Makrela w marynacie
-
makrela
1 oczyszczona sztuka -
oliwa
2 łyżki -
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
1 łyżka
Pieczone warzywa
-
marchew
1 sztuka -
korzeń pietruszki
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
cebula szalotka
2 sztuki -
papryka czerwona
1 sztuka -
oliwa
2 łyżki -
tymianek świeży
3 gałązki -
Pieprz ziołowy mielony Prymat
do smaku
Sos
-
czosnek
1 ząbek -
szczypior dymki
2 pęczki -
natka pietruszki
1/3 pęczka -
gęsty jogurt naturalny
200 mililitrów -
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
do smaku -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XIV: Makrela z pieczonymi warzywami, odc. 36
Przygotuj:
- folię aluminiową
- pędzelek
- patelnia grillowa
Warzywa:
1. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki, trzymając nóż pod kątem. Czosnek i szalotki przekrajamy na połówki, paprykę na większe kawałki.
2. Blachę wykładamy folią aluminiową, układamy na niej pokrojone warzywa i skrapiamy je oliwą. Dokładamy gałązki tymianku i doprawiamy pieprzem ziołowym.
3. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z opcją termoobiegu.
Makrela w marynacie:
1. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy przyprawę do ryb z nutą cytryny i mieszamy całość.
2. Za pomocą pędzelka rozprowadzamy marynatę wewnątrz makreli i na skórce.
3. Makrelę wykładamy na gorącą patelnię grillową i smarujemy pozostałą marynatą. Gdy skórka się zrumieni, rybę przekładamy na drugą stronę. Czas grillowania to około 20 minut.
Sos:
1. Czosnek rozgniatamy końcówką noża i siekamy. Szczypior z dymki i natkę pietruszki drobno kroimy.
2. Składniki łączymy w misce i dodajemy jogurt. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą himalajską, całość dokładnie mieszamy.
Sposób podania:
1. Sos nakładamy do małej miseczki.
2. Na talerzu lub drewnianej desce układamy wzdłuż upieczone warzywa bez gałązek tymianku oraz grillowaną makrelę.
Po czym poznać, że ryba jest świeża? Wybierzmy tę, która ma różowe skrzela, przejrzyste oczy i pachnie morzem. Świeżość możemy sprawdzić także, naciskając palcem na skórę – nie powinno pozostać wgłębienie.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się