odc. 36 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Makrela z pieczonymi warzywami, odc. 36

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Grillowana makrela z pieczonymi warzywami i sosem jogurtowym - zdrowy obiad w oryginalnym wydaniu. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Makrela w marynacie

  • makrela

    1 oczyszczona sztuka
  • oliwa

    2 łyżki
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    1 łyżka

Pieczone warzywa

  • marchew

    1 sztuka
  • korzeń pietruszki

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula szalotka

    2 sztuki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • oliwa

    2 łyżki
  • tymianek świeży

    3 gałązki
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    do smaku

Sos

  • czosnek

    1 ząbek
  • szczypior dymki

    2 pęczki
  • natka pietruszki

    1/3 pęczka
  • gęsty jogurt naturalny

    200 mililitrów
  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotuj:

- folię aluminiową

- pędzelek

- patelnia grillowa

 

Warzywa:

1. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki, trzymając nóż pod kątem. Czosnek i szalotki przekrajamy na połówki, paprykę na większe kawałki. 

2. Blachę wykładamy folią aluminiową, układamy na niej pokrojone warzywa i skrapiamy je oliwą. Dokładamy gałązki tymianku i doprawiamy pieprzem ziołowym.

3. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z opcją termoobiegu.

 

Makrela w marynacie:

1. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy przyprawę do ryb z nutą cytryny i mieszamy całość.

2. Za pomocą pędzelka rozprowadzamy marynatę wewnątrz makreli i na skórce.

3. Makrelę wykładamy na gorącą patelnię grillową i smarujemy pozostałą marynatą. Gdy skórka się zrumieni, rybę przekładamy na drugą stronę. Czas grillowania to około 20 minut.

 

Sos:

1. Czosnek rozgniatamy końcówką noża i siekamy. Szczypior z dymki i natkę pietruszki drobno kroimy.

2. Składniki łączymy w misce i dodajemy jogurt. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą himalajską, całość dokładnie mieszamy.

 

Sposób podania:

1. Sos nakładamy do małej miseczki.

2. Na talerzu lub drewnianej desce układamy wzdłuż upieczone warzywa bez gałązek tymianku oraz grillowaną makrelę.

Doradca Smaku
Po czym poznać, że ryba jest świeża? Wybierzmy tę, która ma różowe skrzela, przejrzyste oczy i pachnie morzem. Świeżość możemy sprawdzić także, naciskając palcem na skórę – nie powinno pozostać wgłębienie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat