Paella z kurczakiem i owocami morza

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż arborio

    300 g
  • filety z kurczaka

    2 szt
  • papryka czerwona

    2 szt
  • groszek konserwowy

    1 puszka
  • pomidory

    200 g
  • owoce morza

    1 opakowanie (mieszanka)
  • oliwa

    100 ml
  • cebula

    2 szt
  • cytryna

  • ząbki czosnku

    4 szt
  • bulion drobiowy

    500 ml
  • Szafran nitki Prymat

    1 g
  • oliwki czarne

    10 szt
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Papryki kroimy w paski, filety z kurczaka na większe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę, osączony z zalewy groszek, smażymy 5 min. Na drugiej patelni (dużej) szklimy posiekane cebule i czosnek. Dodajemy mięso i lekko podsmażamy, dodajemy warzywa, opłukany ryż, a po paru minutach pokrojone w paski pomidory (sparzone, bez nasion) i kawałki oliwek. Bulion mieszamy z szafranem. Szklankę bulionu wlewamy do paelli i dusimy na wolnym ogniu, 25 min razem z owocami morza. Następnie dolewamy resztę bulionu, dusimy (do suchego) cały czas mieszając. Paellę skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justi2401 19.09.2015 12:19
Pięknie się prezentuje :)
ilka01 19.09.2015 08:21
ciekawy przepis
olkaaa 19.09.2015 03:48
Chętnie spróbuję.
Łukasz15 18.09.2015 23:58
Bardzo dobra
2milutka 18.09.2015 21:08
coś dla mnie..uwielbiam!
gosia1988 18.09.2015 19:32
na pewno smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat