Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pad thai

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron ryżowy wstążki 200 gram
czosnek 2 ząbki
papryczka chili 2 szt
jajko 2 szt
cebula 1 szt
tofu 125 gram
orzeszki ziemne 0,25 szklanki grubo posiekanych
orzechy nerkowca 1 garść
kiełki fasoli mung 1 szklanka
sos sojowy 2 łyżki
szczypiorek 1 pęczek
sezam
olej arachidowy 0,5 szklanki
sok z limonki 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: pad thai

1) Makaron zalej wrzątkiem i odstaw do czasu aż zmięknie- odcedź

2) Czosnek i chili rozgnieć do uzyskania jednolitej masy

3) W woku rozgrzej oliwę, wbij roztrzepane jajo i obracając wok uformuj omlet, wyjmij z woka, zroluj omlet i pokrój na paski

4) Rozgrzej olej w woku, usmaż pastę czosnkową z pokrojoną cebulą, dodaj tofu i smaż przez około minutę do zarumienienia. Dołóż orzeszki oraz kiełki, a następnie makaron, smaż mieszając. Dodaj sos sojowy i sok z limonki oraz nerkowce. Pod koniec wbij jajko.

5) Całość podawać przystrojone sezamem i szczypiorkiem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kulinarna Ja 30.01.2016 12:34
Brzmi bardzo smakowicie! Lubię takie orientalne smaki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak