Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pad Thai

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 200 g
makaron ryżowy 125 g
przyprawa limonkowa do woka 1 opak.
olej 3 łyż.
czosnek 2 ząbki
papryka czerwona 1/3 szt.
jajko 1 szt.
orzeszki ziemne 50 g
natka pietruszki 1 garść
szczypiorek 1 garść
kapusta pekińska 250 g
cebula 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pad Thai

Kroki postępowania

1
Pierś z kurczaka kroję w niewielką kostkę.
Krok 1 - Pad Thai foto
2
Paprykę myję, usuwam nasiona i kroję w małą kosteczkę. Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam, następnie podsmażam na rozgrzanym oleju w woku lub na dużej patelni. Dodaję pokrojoną paprykę i podsmażam ok. 2-3 minuty, aż zmięknie. Następnie dodaję pokrojoną pierś z kurczaka i smażę kilka minut. Makaron ryżowy zalewam wrzątkiem, przykrywam i pozostawiam na 3 minuty, po tym czasie odcedzam i przelewam zimną wodą. Dodaję ubite jajko na patelnię, mieszam, a po chwili wsypuję limonkową przyprawę do woka. Całość smażę jeszcze przez ok. 3 minuty ciągle mieszając. Wrzucam na patelnię posiekaną kapustę pekińską i smażę 2 minuty, aż zmięknie. Ryżowy makaron kroję na mniejsze kawałki i dodaję do zawartości patelni, mieszam.
Krok 2 - Pad Thai foto
3
Potrawę łączę z orzeszkami, mieszam. Dekoruję całość natką pietruszki i szczypiorkiem. Dodatkowo do każdej porcji można dodać cząstkę limonki.
Krok 3 - Pad Thai foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak