Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z sokiem marchewkowym
Kroki postępowania
Cukier waniliowy mieszamy z woda. Do gorącej wody dodajemy cukier puder, ucieramy na gładki lukier. ( W razie potrzeby dodajemy wode lub cukier puder).
Żółtka ucieramy z cukrem.
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i 1 łyżką ciepłej wody.
Do miski dodajemy mąkę, w środku tworzymy dołek. Do dołka wlewamy rozpuszczone drożdże i zasypujemy je delikatnie mąką, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut.
Następnie dodajemy żółtka wymieszane z cukrem, rozpuszczoną margaryne, ciepłe mleko, oleje rumowy, sok z marchewki i spirytus. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
(Ręce moczymy w oleju). Z ciasta odrywamy kawałki, w rękach robimy z ciasta placuszki, na środek nakładamy marmoladę i dokładnie zlepiamy brzegi .
Jeszcze ciepłe pączki smarujemy lukre.