Pączki z pomarańczową konfiturą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • drożdże świeże

    50 g
  • cukier

    60 g
  • mleko 2 %

    250 ml
  • żółtka

    3 szt
  • jajko

    1 szt
  • spirytus

    20 ml
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • skórka z cytryny

    1 szt
  • olej do smażenia

    do smaku
  • Skórka pomarańczowa kandyzowan

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i połową szklanki mąki. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W misce ucieramy jajko i żółtka z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, zaczyn i pozostałe składniki ciasta, oprócz masła. Wszystko wyrabiamy, aż otrzymamy gładkie i lśniące ciasto, po czym dodajemy masło i chwile wyrabiamy, do połączenia składników. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę, półtorej w ciepłe miejsce, po tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość.
Blat kuchenny posypujemy lekko mąką i wykładamy ciasto. Po lekkim odgazowaniu wałkujemy je na placek o grubości około 2 cm i szklanką wykrawamy kółka o średnicy 6 cm.
Krążki ciasta układamy na stolnicy lub blaszce posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.
Ja nadziewam paczki po usmażeniu. Gdy ciasto wyrasta warto przygotować sobie szprycę z długą końcówką i napełnić ją nadzieniem.
W międzyczasie w głębokim rondlu na małym ogniu rozgrzewamy tłuszcz. Robimy to na małym ogniu, aby temperatura wzrastała powoli. Dobrym sposobem na sprawdzenie czy temperatura jest już odpowiednia jest włożenie do gorącego tłuszczu drewnianego trzonka od łyżki. Jeśli bąbelkuje, to można już zacząć smażyć pączki.
Wyrośnięte pączki smażymy partiami po 3-4 sztuki. Nie może ich być za dużo w rondlu, bo spadnie temperatura tłuszczu i ciastka będą nasiąkać zbytnio tłuszczem, zamiast się smażyć.
Usmażone wyjmujemy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami kuchennymi. Nadziewamy konfiturą gdy są jeszcze letnie, polewamy lukrem i posypujemy skórkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmariusz 01.06.2015 09:26
smakowitości
mufinka79 24.02.2014 18:40
Pyszne pączusie :)
adelajda 24.02.2014 16:06
na tłusty czwartek o jednego poproszę
Niki22 24.02.2014 15:13
Robię takie w tłusty czwartek :))
ao_12 24.02.2014 15:05
pyszne pączki:)
Triss 24.02.2014 14:40
uwielbiam pączki ze skórką pomarańczy. ;)
Marta1986 24.02.2014 14:20
pyszne slodkości
Milka100 24.02.2014 14:06
poproszę jednego, apetyczne
kaprysiek 24.02.2014 13:57
W sam raz na Tłusty Czwartek.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat