Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Pączko-jagodzianki na budyniu, odc. 50

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
Cynamon mielony Prymat
laska wanilii
mąka pszenna 1 kg
drożdże 100 g
budyń waniliowy 1 op.
spirytus 2 łyżki
borówka amerykańska 600 g
cytryna 1 szt.
jajko 8 szt.
cukier 1 szk.
cukier puder 500 g
masło 200 g
mleko 2 i 1/4 szk.
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej 2 l

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Pączko-jagodzianki na budyniu, odc. 50

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy budyń: Proszek budyniowy mieszamy z ½ szklanki mleka. 1 szklankę mleka wlewamy do garnka dodajemy ziarna z laski wanilii oraz laskę i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu wyjmujemy laskę wanilii dodajemy rozmieszany z mlekiem proszek i ciągle mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 1 - Przepis dnia V: Pączko-jagodzianki na budyniu, odc. 50 foto
2
W międzyczasie przygotowujemy zaczyn: drożdże rozkruszamy do miseczki, zalewamy ¼ szklanki letniego mleka, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki pszennej. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiamy na 10-15 minut.
Krok 2 - Przepis dnia V: Pączko-jagodzianki na budyniu, odc. 50 foto
3
Żółtka oddzielamy od jajek. Do żółtek dodajemy szklankę cukru i miksujemy na gładką masę. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy do niego ½ szklanki mleka i podgrzewamy razem. Do 1 kg mąki dodajemy łyżeczkę cynamonu i 1 łyżkę przyprawy do piernika. Następnie dodajemy startą skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny, budyń i masło z mlekiem.
Krok 3 - Przepis dnia V: Pączko-jagodzianki na budyniu, odc. 50 foto
4
Cały czas mieszając dodajemy zaczyn, następnie zagniatamy ciasto dłońmi. Do ciasta dodajemy zmiksowane żółtka i wyrabiamy dłońmi do uzyskania jednolitej masy (ciasto musi odchodzić od dłoni i miski). Na koniec dodajemy 2 łyżki spirytusu. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy na 1 godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu, żeby wyrosło.
Krok 4 - Przepis dnia V: Pączko-jagodzianki na budyniu, odc. 50 foto
5
Przygotowujemy farsz do pączków: do miski wsypujemy ok. 1 łyżkę bułki tartej, ok. 1 łyżkę cukru pudru oraz borówki amerykańskie i mieszamy. Przygotowujemy lukier: łączymy sok z 1 cytryny z cukrem pudrem i ok. 1 ½ łyżeczki cynamonu. Kiedy ciasto wyrośnie, obtaczamy dłonie w mące i formujemy pączki, zagniatając farsz do środka. Olej rozgrzewamy powoli w garnku (do temperatury 165-175 stopni). Pączki smażymy po 5 minut z każdej strony i odsączamy na ściereczce.
Krok 5 - Przepis dnia V: Pączko-jagodzianki na budyniu, odc. 50 foto
6
Następnie polewamy lukrem i ozdabiamy resztą borówek amerykańskich.
Krok 6 - Przepis dnia V: Pączko-jagodzianki na budyniu, odc. 50 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia123410 09.11.2015 11:23
pyszna przekąska szybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak