Przepis dnia V: Pączko-jagodzianki na budyniu, odc. 50

Przepis dnia V: Pączko-jagodzianki na budyniu, odc. 50

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • przyprawa do piernika

  • cynamon mielony

  • laska wanilii

  • mąka pszenna

    1 kg
  • drożdże

    100 g
  • budyń waniliowy

    1 op.
  • spirytus

    2 łyżki
  • borówka amerykańska

    600 g
  • cytryna

    1 szt.
  • jajka

    8 szt.
  • cukier

    1 szk.
  • cukier puder

    500 g
  • masło

    200 g
  • mleko

    2 i 1/4 szk.
  • bułka tarta

  • olej

    2 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Pączko-jagodzianki na budyniu, odc. 50 foto
Przygotowujemy budyń: Proszek budyniowy mieszamy z ½ szklanki mleka. 1 szklankę mleka wlewamy do garnka dodajemy ziarna z laski wanilii oraz laskę i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu wyjmujemy laskę wanilii dodajemy rozmieszany z mlekiem proszek i ciągle mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2 - Przepis dnia V: Pączko-jagodzianki na budyniu, odc. 50 foto
W międzyczasie przygotowujemy zaczyn: drożdże rozkruszamy do miseczki, zalewamy ¼ szklanki letniego mleka, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki pszennej. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiamy na 10-15 minut.
Krok 3 - Przepis dnia V: Pączko-jagodzianki na budyniu, odc. 50 foto
Żółtka oddzielamy od jajek. Do żółtek dodajemy szklankę cukru i miksujemy na gładką masę. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy do niego ½ szklanki mleka i podgrzewamy razem. Do 1 kg mąki dodajemy łyżeczkę cynamonu i 1 łyżkę przyprawy do piernika. Następnie dodajemy startą skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny, budyń i masło z mlekiem.
Krok 4 - Przepis dnia V: Pączko-jagodzianki na budyniu, odc. 50 foto
Cały czas mieszając dodajemy zaczyn, następnie zagniatamy ciasto dłońmi. Do ciasta dodajemy zmiksowane żółtka i wyrabiamy dłońmi do uzyskania jednolitej masy (ciasto musi odchodzić od dłoni i miski). Na koniec dodajemy 2 łyżki spirytusu. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy na 1 godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu, żeby wyrosło.
Krok 5 - Przepis dnia V: Pączko-jagodzianki na budyniu, odc. 50 foto
Przygotowujemy farsz do pączków: do miski wsypujemy ok. 1 łyżkę bułki tartej, ok. 1 łyżkę cukru pudru oraz borówki amerykańskie i mieszamy. Przygotowujemy lukier: łączymy sok z 1 cytryny z cukrem pudrem i ok. 1 ½ łyżeczki cynamonu. Kiedy ciasto wyrośnie, obtaczamy dłonie w mące i formujemy pączki, zagniatając farsz do środka. Olej rozgrzewamy powoli w garnku (do temperatury 165-175 stopni). Pączki smażymy po 5 minut z każdej strony i odsączamy na ściereczce.
Krok 6 - Przepis dnia V: Pączko-jagodzianki na budyniu, odc. 50 foto
Następnie polewamy lukrem i ozdabiamy resztą borówek amerykańskich.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

misia123410

09.11.2015 11:23
pyszna przekąska szybka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat