Pączki z maślanką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka tortowa

    1/2 kg
  • mąka tortowa

    2 czubate łyżki
  • cukier

    10 dag
  • żółtka

    8 sztuk
  • drożdże

    5 dag
  • maślanka

    200 ml
  • skórka z cytryny

  • alkohol

    50 ml

Dodatkowo

  • marmolada

  • tłuszcz do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Maślankę lekko podgrzać i rozpuścić w niej drożdże, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na 10 minut. mąkę przesiać do miski, wymieszać ze skórka cytrynową z 1 cytryny i szczyptą soli, wlać drożdże, przemieszać na wierzchu i odstawić na 20 minut. Żółtka z jajek utrzeć z pozostałym cukrem i dodać do ciasta, dolać alkohol 40% i dokładnie wyrobić ciasto ma się nie kleić do dłoni ( ja robiłam wszystko przy pomocy robota). Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia, następnie wyjąć je na podsypany mąką blat i rozciągnąć lub rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką wyciąć krążki i na środku każdego ułożyć po łyżeczce marmolady wieloowocowej , zlepić pączki i zostawić na stolnicy do wyrośnięcia.
Około 1 litra tłuszczu rozgrzać do temperatury 170 st i smażyć wyrośnięte pączki na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku i posypać sporą ilością cukru pudru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 25.06.2017 13:36
Super wyszły

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat