Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z marmoladą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1/2 szklanki
mleko ciepłe 1 szklanka
drożdże 40 gram
mąka tortowa 1/2 kg
rum 1 łyżka
sól 1 szczypta
żółtko jajek 4
masło 50 gram
cukier wanilinowy
olej do smażenia
marmolada

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z marmoladą

Drożdże pokrusz do niewielkiej miseczki. Dodaj 1 łyżeczkę cukru,1 łyżkę mąki oraz odrobinę ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw zaczyn w ciepłe miejsce na kilka minut.
Masło zmiksuj z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Powoli dodawaj żółtka,a na koniec dodaj rum.
Do masy jajecznej dodaj mąkę,zaczyn oraz pozostałe mleko.
Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i foremką czy szklanką wycinaj kółka.
Na środek połowy kółek połóż 1 łyżeczkę marmolady i przykryj pozostałymi kółkami. Zlep brzegi i mniejszą foremką wytnij pączki. Pączki można również nadziewać po usmażeniu.
Gotowe pączki smażymy w dobrze rozgrzanym oleju przez ok. 3 minut z obu stron.
Osączamy z tłuszczu i posypujemy np. cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak