Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z konfiturą różaną

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
mleko ciepłe 0,5 szklanka
drożdże 30 g
cukier 60 g
żółtko jajek 3 szt
roztopione masło 50 g
wódka 1 kieliszek
smalec 5 kostek
konfitura 1 różana

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z konfiturą różaną

Drożdże zasypujemy łyżką cukru.

Gdy się rozpuszczą dodajemy łyżkę mąki i połowę ciepłego mleka.

Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Po tym czasie dodajemy do nich żółtka, resztę cukru i mleka, wódkę i przesianą mąkę.

Mieszamy i wyrabiamy ciasto.

Następnie dodajemy przestudzone, roztopione masło i ponownie zagniatamy do momentu aż ciasto będzie gładkie.

Odstawiamy je w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Po tym czasie rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy krążki.

Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

Pączki smażymy w rozgrzanym smalcu uważając by nie był za gorący, w przeciwnym razie pączki przypalą się i pozostaną nie dopieczone w środku.

Usmażone układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi.

Konfiturę przekładamy do rękawa cukierniczego z wąską tylką i nadziewamy pączki.

Możemy posypać je cukrem pudrem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

everay 05.07.2013 14:41
uwielbiam pączusie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak