Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z dżemem truskawkowym

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Pączki

drożdże suche 1 opakowanie
olej rzepakowy 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 kg
żółtko jajek 5 sztuk
mleko 2% 2 szklanki
cukier kryształ 3 łyżki
margaryna 1/4 kostki
cukier waniliowy 1 opakowanie
wódka 1 kieliszek

Dodatkowo

dżem truskawkowy
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z dżemem truskawkowym

Podgrzewamy mleko z cukrem i margaryną. Drożdże łączymy z olejem i żółtkami. Wszystkie składniki mieszamy razem i przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie formujemy w dłoniach pączki i odkładamy do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzewamy 2-3 litry oleju. Wrzucamy delikatnie pączki i smażymy na rumiano z obu stron. Gotowe układamy na papierowych ręczniczkach żeby odsączyć nadmiar oleju. Gdy wystygną, nadziewamy je dżemem za pomocą szprycy cukierniczej i posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 07.02.2015 13:19
pyszne Twoje pączki
ben-ka 06.02.2015 17:11
Lubię pączki, bardzo lubię, szczególnie jak ktoś zrobi:)
monika141 06.02.2015 10:18
pyszne pączusie
Wacław 06.02.2015 10:13
poproszę o dwa ;-)
halina17 05.02.2015 21:07
Smaczne pączki.
Sroczka 05.02.2015 21:05
Z chęcią zjadłabym takiego pączka.
Skotka 05.02.2015 21:00
Chętnie bym się poczęstowała:)
bietka 05.02.2015 19:56
to ja poproszę jednego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak