Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z budyniem waniliowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mleko 1 szkl
mąka tortowa 0,5 kg
drożdże świeże 3 dag
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
żółtko jajek 4 szt
jajko 2 szt
rum 2 łyżki
masło 5 dag
sól 0,5 łyżeczki

Budyń

mleko 2 szkl
budyń waniliowy 1 szt
cukier waniliowy 1 łyżka
żółtko jajek 1 szt
mąka ziemniaczana 1 łyżka
masło 2 łyżki

Pozostałe

olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z budyniem waniliowym

Kroki postępowania

1
Drożdże pokruszyć, wsypać łyżkę cukru, dodać połowę ciepłego mleka, 2 łyżki mąki, wymieszać. Przykryć ściereczka i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Krok 1 - Pączki z budyniem waniliowym foto
2
Jajka, żółtka cukier z wanilią, sól, alkohol i cukier biały wymieszać z resztą mleka. Następnie do wyrośniętego rozczynu przesiać pozostałą mąkę, dodać mieszankę jajeczną i wyrabiać przez kilka minut.
Krok 2 - Pączki z budyniem waniliowym foto
3
Masło rozpuścić i ostudzić, dodać do ciasta, wyrabiać mikserem z hakiem do czasu gdy ciasto będzie odchodziło od ścianek miski.
Krok 3 - Pączki z budyniem waniliowym foto
4
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 4 - Pączki z budyniem waniliowym foto
5
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką deskę, pokroić na kawałki.
Krok 5 - Pączki z budyniem waniliowym foto
6
Z ciasta formować kulki i układać na posypanej mąką desce. Przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia.
Krok 6 - Pączki z budyniem waniliowym foto
7
W woku rozgrzać tłuszcz do 170 stopni, wkładać wyrośnięte pączki i powoli smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na papierowym ręczniku.
Krok 7 - Pączki z budyniem waniliowym foto
8
Budyń.
1 szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym i masłem. Resztę zimnego mleka wymieszać z proszkiem budyniowym, żółtkiem i mąką ziemniaczaną. Mieszankę połączyć z gotującym się mlekiem, ugotować budyń, przestudzić. Jeszcze ciepły nałożyć do szprycy cukierniczej i nadziewać usmażone pączki. Gotowe pączki oprószyć cukrem pudrem.
Krok 8 - Pączki z budyniem waniliowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 31.12.2016 00:14
rewelacyjne muszą być
Renataj 30.12.2016 23:08
Pyszna propozycja na sylwestra:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak