Przepis i sposób przygotowania na: Pączki domowe z marmoladą
Mleko lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru, wymieszać i wstawić do drugiego garnka z ciepłą wodą, poczekać kwadrans aż drożdże wyrosną mocno. Przesiać mąkę do dużej miski, dodać sól i cukier wanilinowy.Jajko i żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru na pianę, ucierać około 15 kwadransa. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, wymieszać drewnianą łyżką. Dodać ubite jajka i wymieszać. Wyrobić ciasto około 20 minut. Gdyby ciasto będzie za gęste, dodać 2 - 3 łyżki ciepłego mleka. Ciasto ma odstawać od ręki. Dodać masło rozpuszczone i ostudzone i spirytus. Zagnieść ciasto i przykryć ściereczką i postawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około półtorej godziny. Po wyrośnięciu nabierać rękoma kawałki ciasta i wałkować, wykrawać krążki, kłaść po 1/2 łyżeczki marmolady, zlepić i formować kulki. Ułożyć pączki zlepieniem na spód, przykryć ściereczką i w ciepłe miejsce postawić do wyrośnięcie aż podwoją swoją objętość. Rozgrzać olej długo i powoli, w dużym i szerokim garnku lub głębokiej patelni. Uszykować talerze, wyłożyć ręcznikami papierowymi i uszykować łyżkę cedzakową. Zrobić lukier 250 g cukru pudru i soku z cytryny. Wyrośnięte pączki wkładać na olej, smażyć partiami. Paczki wyciągać łyżką cedzakową i odkładać na papierowe ręczniki. Pączki polewać lukrem i posypać skórką pomarańczową lub posypać cukrem pudrem .