Przepis i sposób przygotowania na: PĄCZKI ASI
Do dużej miski wsypać 2 kg przesianej mąki, tylko trochę zostawić do podsypywania, dodać żółtka, szczyptę soli, drożdże wcześniej posypane 2 łyżkami cukru i roztarte na papkę.
Do mąki dodać 4 łyżki cukru i rum.
Dodać letnie mleko z masłem.
Wyrabiać dotąd, aż ciasto będzie ładnie odstawać od rąk i od miski.
Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Stolnicę oprószyć mąką nabierać porcje ciasta kłaść na stół(ręce też lekko oprószyć mąką), szklanką Wykrawać pączki dodawać marmoladę po łyżeczce
Zlepiać pączki i układać miejscem sklejenia na stół.
W trakcie robienia pączków rozgrzać tłuszcz i partiami smażyć pączki miejscem sklejenia do góry.
Osączać na bibule i pudrować. Ustawiać na tacy pojedyńczo i pionowo aby się nie spłaszczyły.
Pączki można mrozić. Do smażenia może być także Planta.
Jest to sprawdzony przepis mojej sąsiadki Asi. Są bardzo smaczne i zawsze się udają.