Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 10 dag
żółtko jajek 5 sztuk
oliwa 125 ml
cukier 3 łyżki
mleko 2 szklanki
mąka 1 kg
marmolada 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki

Drożdże rozkruszyć w misce i posypać 1 łyżeczką soli, poczekać aż się rozpuszczą. Mleko przegotować. Do rozpuszczonych drożdży wlewamy żółtka i oliwę, dokładnie mieszamy. Później dodajemy gorące mleko i mąkę, wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Ciasto przekładamy na blat lub stolnicę i formujemy pączki z nadzieniem marmolady. Do garnka wlewamy oliwę i bardzo dobrze rozgrzewamy, gotowe pączki wkładamy do oleju i smażymy na rumiano. Możemy je posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak