Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 10 dkg
żółtko jajek 10 szt
jajko 2 szt
cukier puder 15 dkg
masło 15 dkg
cukier waniliowy 1 szt
olejek arakowy 1 opakowanie
spirytus 1 kieliszek
mleko ciepłe 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki

Drożdże rozpuścić w szklance ciepłego mleka z łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem pudrem. Dodać je do mąki. Dodać również wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto, aby było elastyczne. Dodać roztopione i ostudzone masło i wyrobić ciasto tak, by odchodziło od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, formować z niego pączki. Można dać do środka marmoladę.
W garnku rozgrzać olej. Kłaść pączki na gorący olej i smażyć je na wolnym ogniu kilka minut, aż się zarumienią. Sprawdzać drewnianym patyczkiem, czy nie są jeszcze surowe w środku.
Podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna26 18.02.2013 23:26
mniam
Paolcia 18.02.2013 08:35
uwielbiam paczki
Pyszota 18.02.2013 08:06
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak