Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 10 dek
mleko 1/2 litra
cukier 3/4 szklanki
żółtko jajek 6 szt
olej 1/2 szklanki
cukier puder
marmolada
spirytus 50 mil
smalec (do smażenia)

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki

Kroki postępowania

1
Drożdże rozprowadzamy w pół szklanki ciepłego mleka i dodajemy po, łyżce mąki i cukru. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.Mąkę przesiewamy dodajemy roztrzepane z cukrem żółtka, resztę mleka,olej, spirytus i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrabiamy aż będzie jednolite i lśniące. Odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 1 - Pączki foto
2
Gdy podwoi swoją obiętość odrywamy kawałek, wałkujemy na 1,5 cm i szklanką wycinamy kółka. Na środek nakładamy porcję marmolady i zlepiamy.
Krok 2 - Pączki foto
3
Odkładamy do wyrośnięcia. Smalec mocno rozgrzewamy i smażymy pączki z obydwu stron.
Krok 3 - Pączki foto
4
Usmażone odkładamy na ręczniki papierowe aby lekko je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze.
Krok 4 - Pączki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piter 31 24.02.2013 10:17
Smaczne.
pajbek 14.02.2013 22:26
Smaczne :-)
teresa18 13.02.2013 17:36
pyszności nie ma to jak domowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak