Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ozór wołowy w sosie chrzanowym z konfiturą cytrynową.

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ozór wołowy 70 dag
bulion wołowy 1500 ml
sos chrzanowy
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
chrzan o smaku cytrynowym Smak 2 łyżki
bulion wołowy 150 ml
Pieprz biały mielony Prymat
śmietana 18 proc 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ozór wołowy w sosie chrzanowym z konfiturą cytrynową.

Z ozorami jest tak. Większość ich nie jada, nawet nie wie czy jest dobry albo niesmaczny i po prostu mówi, że nie lubi. W sklepach trudno kupić ozory, ale o dziwo jest często w menu dobrych restauracji. Należę do grupy lubiącej ozory. Można je podawać w sosach, gotowane i smażone, w galarecie, w roladach, wyrobach wędliniarskich itd.
Wykonanie:
Ozór zalać bulionem, dodać liście laurowe i ziele angielskie, ugotować do miękkości. Po ugotowaniu zdjąć z ozora skórę, pokroić w plastry, ułożyć na przygotowanym sosie chrzanowym, ew. porcje ozora polać sosem.
Sos chrzanowy:
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać mąkę, wymieszać rózgą i rozprowadzić cały czas mieszając bulionem. Dodać śmietanę, sok z cytryny i pieprz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 22.02.2014 16:15
moze byc smaczny
gibli 20.02.2014 08:52
danie dla mojego męża:)
Beata999 19.02.2014 19:48
Ozory to raczej rzadkość,którą lubię.
stef 19.02.2014 17:28
Moja mama robi ozory ,są pyszne,te są wspaniałe.
aniagdz 19.02.2014 16:59
odważne danie:) wygląda apetycznie
idealme 19.02.2014 15:22
bardzo smaczne ;)
gosia561 19.02.2014 14:51
dobrze doprawiony
mysza666 19.02.2014 14:39
Ja należę do tych, którzy nie jedli, ale coraz częściej takie rzeczy mnie ciekawią i co jakiś czas wpadnie mi w oko jakiś program w tv o "odpadkach" ;)
Agata3 19.02.2014 14:19
ciekawa propozycja :)
Anna169Hosz 19.02.2014 13:45
Często robię, rodzinnie uwielbiamy - a w sosie chrzanowym to już prawdziwy rarytas!
Pyszota 19.02.2014 13:23
super zdjęcie, chociaż nie wiem jak w smaku
Czyki 19.02.2014 13:02
Nigdy nie jadłam, ale Twoje danie tak pięknie podane i tak kusi...:):)
Marta1986 19.02.2014 12:58
smacznie wygląda
Gabi44 19.02.2014 12:40
Ozorków sama nie robię,chociaż jem.Twoje wyglądają wybornie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak