Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ozór wołowy w sosie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowy ozór 4 szt
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/4 szt
cebula 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 szt
masło 1,1/2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
rosół 1.1/4 szkl
rodzynki 5 dkg
sól do smaku
sok z cytryny

Porada

Podawać z ziemniakami lub makaronem.

Przepis i sposób przygotowania na: Ozór wołowy w sosie

Kroki postępowania

1
Ozór dokładnie umyć, wyciąć ślinianki. Zalać wrzącą wodą , osolić ,gotować około 2 godz. Następnie dodać oczyszczone warzywa i przyprawy. Ugotować do miękkości
Krok 1 - Ozór wołowy w sosie foto
2
Ozorki wyjąć z wywaru, ściągnąć skórkę.
Krok 2 - Ozór wołowy w sosie foto
3
Na patelni stopić masło, dodać mąkę, wymieszać, rozprowadzić z rosołem i mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać umyte rodzynki, gotować około 5 min. Sos przyprawić solą i sokiem z cytryny.Ozór pokroić w skośne plastry , zagrzać, i zalać gorącym sosem.
Krok 3 - Ozór wołowy w sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 01.05.2016 19:45
wspaniałe danie, dawno nie jadłam ozorków
Alex_M 01.05.2016 16:52
uwielbiam ozorki!
w mojej kuchni 01.05.2016 16:35
dawno nie jadłam, a bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak