Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owsianka z gruszką (zapiekana)

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gruszka 1 szt.
wiórki kokosowe 2 łyżki
otręby orkiszowe 1 łyżka
otręby gryczane 1 łyżka
miód wielokwiatowy 1 łyżeczka
płatki owsiane górskie 6 łyżek
mleko 3/4 szklanki + do namoczenia gruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Owsianka z gruszką (zapiekana)

W garnuszki gotujemy mleko z łyżeczką miodu i łyżką wiórków kokosowych. Następnie dodajemy płatki owsiane górskie. Gotujemy około 5, mieszając. Zdejmujemy z ognia i przekładamy naszą kokosową owsiankę do naczynia do zapiekania.
W miseczce mieszamy czubatą łyżkę wiórków kokosowych z otrębami.
Gruszkę obieramy ze skórki, odcinając dół. Moczymy w mleku, a następnie obtaczamy kokosowo-otrębowej posypce.
Tak przygotowaną gruszkę "wciskamy" delikatnie w owsiankę. Po czym posypujemy wierzch owsianki pozostałością posypki kokosowo-otrębowej.
Owsiankę z gruszką wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i zapiekamy 25 minut (aż nasza gruszka dobrze zmięknie).
Podajemy od razu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak