Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owsianka mleczna z dodatkami - na zimno

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

płatki owsiane pełnoziarniste 1 szkl.
mleko 2% 2 szkl.
miód płynny do smaku
sól do smaku
jabłko 1 duże
morele suszone do smaku
żurawina suszona do smaku
płatki migdałowe do smaku

Porada

Do owsianki można dodać różne orzechy, rodzynki, daktyle, prażone pestki słonecznika czy orzeszki ziemne. *Owsiankę można również ugotować na lekko osolonej wodzie.

Przepis i sposób przygotowania na: Owsianka mleczna z dodatkami - na zimno

Płatki owsiane pełnoziarniste zalać zimnym mlekiem, dodać płatki migdałowe, wymieszać i pozostawić na kilka godzin, aby spęczniały. Lekko posolić i ugotować gęstą owsiankę stale mieszając, a w razie konieczności podlać niewielką ilością mleka lub wody. Pozostawić do ostygnięcia (najlepiej na noc), a następnie doprawić płynnym miodem, połączyć z utartym na grubsze wiórki jabłkiem oraz żurawiną i pokrojonymi suszonymi morelami.
Posypać całość mielonym cynamonem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak