Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia III, odc. 58: Kurczak z żurawiną i morelami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pałki z kurczaka 8 szt. (1 kg)
Mój przepis na soczystego kurczaka Prymat 1 opakowanie
olej rzepakowy 4 łyżki
żurawina suszona 1/2 szklanki
morele suszone 8 szt.
chrzan żurawinowy
purée ziemniaczane

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia III, odc. 58: Kurczak z żurawiną i morelami

Kroki postępowania

1
Zawartość opakowania wsypać do miseczki i połączyć z 4 łyżkami oleju.
Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 58: Kurczak z żurawiną i morelami  foto
2
Dodać pokrojoną suszoną żurawinę z morelami. Całość dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 58: Kurczak z żurawiną i morelami  foto
3
Pałki z kurczaka natrzeć powstałą marynatą.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać pozostałą marynatą i przykryć pokrywą. Piec na niższym poziomie piekarnika (opcja góra /dół) w temperaturze 200 stopni przez około 1h.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 58: Kurczak z żurawiną i morelami  foto
4
Puree (ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki z dodatkiem masła) wkładamy do garnka. Dodajemy odrobinę śmietany i dużą łyżkę chrzanu żurawinowego. Dokładnie mieszamy podgrzewając. Doprawiamy solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 58: Kurczak z żurawiną i morelami  foto
5
Puree przełożyć na talerz i serwować z upieczonymi pałkami z kurczaka.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 58: Kurczak z żurawiną i morelami  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak