Przepis dnia III, odc. 58: Kurczak z żurawiną i morelami

Przepis dnia III, odc. 58: Kurczak z żurawiną i morelami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pałki z kurczaka

    8 szt. (1 kg)
  • Mój przepis na soczystego kurczaka Prymat

    1 opakowanie
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • żurawina suszona

    1/2 szklanki
  • morele suszone

    8 szt.
  • chrzan żurawinowy

  • purée ziemniaczane

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia III, odc. 58: Kurczak z żurawiną i morelami

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 58: Kurczak z żurawiną i morelami  foto
Zawartość opakowania wsypać do miseczki i połączyć z 4 łyżkami oleju.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 58: Kurczak z żurawiną i morelami  foto
Dodać pokrojoną suszoną żurawinę z morelami. Całość dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 58: Kurczak z żurawiną i morelami  foto
Pałki z kurczaka natrzeć powstałą marynatą.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać pozostałą marynatą i przykryć pokrywą. Piec na niższym poziomie piekarnika (opcja góra /dół) w temperaturze 200 stopni przez około 1h.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 58: Kurczak z żurawiną i morelami  foto
Puree (ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki z dodatkiem masła) wkładamy do garnka. Dodajemy odrobinę śmietany i dużą łyżkę chrzanu żurawinowego. Dokładnie mieszamy podgrzewając. Doprawiamy solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 58: Kurczak z żurawiną i morelami  foto
Puree przełożyć na talerz i serwować z upieczonymi pałkami z kurczaka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat