Owsiane naleśniki z jagodowym twarożkiem

Owsiane naleśniki z jagodowym twarożkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Banalnie proste i znane wszystkim naleśniki. U mnie w zdrowej wersji – na mące owsianej, z ksylitolem i chudym twarożkiem. W sezonie letnim możemy wykorzystać wszelkiego rodzaju owoce.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na naleśniki:

  • mąka owsiana

    5 łyżek
  • jajko

    1 sztuka
  • ksylitol

    2 łyżki
  • mleko

    250 mililitrów

Na nadzienie:

  • twaróg półtłusty

    125 gramów
  • jagody

    2 łyżki
  • ksylitol

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski przesiewamy mąkę. Wbijamy jajko, dodajemy ksylitol. Mleko wlewamy na oko (tak, aby masa miała konsystencję śmietany). Całość dokładnie miksujemy lub mieszamy trzepaczką.

Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.

Twaróg blendujemy lub rozgniatamy z ksylitolem i umytymi jagodami. Owocową masą smarujemy naleśniki, zwijamy w rulon.

Podajemy z ulubionymi owocami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat