Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XII: Ciasteczka owsiane z owocami, odc. 20

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(280)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszne, chrupiące i pełne suszonych owoców oraz kawałków białej czekolady - ciasteczka owsiane. Koniecznie zróbcie te pyszności.

Składniki:

masło 3/4 kostki
cukier puder 1 łyżka
cukier trzcinowy 2 łyżki
żółtko jajek 4 sztuki
śmietanka 30% 3 łyżki
mąka 2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
płatki owsiane 2 szklanki
skórka z pomarańczy z 1/2 owocu
suszone wiśnie 1/2 szklanki
biała czekolada 1 tabliczka
syrop klonowy 1/2 szklanki
maliny świeże 1/2 szklanki
jeżyny 1/2 szklanki

Do smaku:

Cynamon mielony Prymat
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat

Do dekoracji:

cukier puder
listki mięty

Porada

Aby ciasto nie przyklejało się do rąk, przed rozpoczęciem formowania ciasteczek dłonie delikatnie moczymy w zimnej wodzie.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Ciasteczka owsiane z owocami, odc. 20

Prosty przepis na pyszne ciasteczka owsiane do kawy lub herbaty. Przepis jest podstawowy i możecie pokusić się o jego modyfikację, dodając np. do ciasta odrobinę aromatu pomarańczowego.

- idealne dla najmłodszych na podwieczorek lub deserek, 

- banalnie proste do przygotowania,

- za szybką znikają z talerza, a to o czymś świadczy:)

4 żółtka miksujemy z łyżką cukru pudru i 2 łyżkami cukru trzcinowego, a następnie dodajemy ¾ kostki masła w temperaturze pokojowej i ponownie miksujemy.

2 szklanki płatków owsianych prażymy na suchej patelni.

W misce łączymy suche składniki: uprażone płatki owsiane, łyżkę sody oczyszczonej, 2 szklanki mąki pszennej oraz 2 łyżeczki cynamonu.

Siekamy pół szklanki suszonych wiśni oraz tabliczkę białej czekolady. Z wyszorowanej połówki pomarańczy ścieramy skórkę. Wszystko wrzucamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy, a następnie całość dodajemy do wcześniej przygotowanej masy jajecznej i dolewamy 3 łyżki śmietanki 30%. Po dokładnym wymieszaniu, z ciasta formujemy kulki, które następnie spłaszczamy, tworząc ciasteczka. Te układamy na pokrytej pergaminem blasze i pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Na patelni rozgrzewamy pół szklanki syropu klonowego, do którego wrzucamy po pół szklanki malin i jeżyn oraz łyżeczkę cukru z wanilią. Karmelizujemy owoce.

Ciasteczka układamy na talerzu i oprószamy cukrem pudrem. Serwujemy z miseczką owoców, które dekorujemy miętą.

Owsiane ciasteczka nie mają sobie równych. Ich fenomen tkwi zarówno w smaku, łatwości przygotowania i tym, że smakują każdemu, bez względu na wiek. Polecam je przygotować, a sami przekonacie się jak szybko potrafią zniknąć z talerza. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak