Owocowe placuszki na maślance

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maślanka owocowa

    0,5 litr
  • mąka tortowa

    0,5 kg
  • jajko

    3 szt
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    0,5 szklanki
  • brzoskwinie w puszce

    1 puszka
  • jabłko

    1 szt
  • banan

    2 szt
  • kiwi

    2 szt
  • oliwa

    0,5 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka jaj ubijam na pianę, odstawiam. Żółtka, maślankę, 1 łyżkę cukru pudru, mąkę i proszek do pieczenia miksuję na gładką masę, pod koniec dodając łyżkę oliwy. Brzoskwinie i kiwi kroję w kostkę, jabłka i banany w drobne talarki. Owoce dodaję do ciasta wraz z ubitą pianą i delikatnie mieszam.
Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy wykładam łyżką ciasto na placuszki, smażę na rumiano z dwóch stron, odkładam na ręcznik papierowy
a następnie przekładam na talerz posypując cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat