Owocowe ciastko francuskie z alkoholem

Owocowe ciastko francuskie z alkoholem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dżem porzeczkowy

    200 gram
  • spirytus

    2 łyżeczki
  • ciasto francuskie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do dżemu (kupnego lub własnej roboty) dodajemy spirytus, dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki żeby konfitura dobrze przeszła spirytusem.
Ciasto francuskie tniemy na kwadraty o wielkości około 7 na 7 cm. Na każdy nakładamy 1 łyżeczkę konfitury spirytusowej i zaklejamy boki na ukos (po przekątnej) tak. aby powstały trójkąciki. Na wierzchu smarujemy wodą.
Pieczemy w piekarniku uprzednio rozgrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem) 15-20 minut.
Podajemy dobrze przestudzone.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

14.05.2017 07:55
bardzo dobre

Kikiriki

14.02.2017 16:25
Szybkie i smaczne. Gdyby nie te kalorie... ;)

Diana Rusiłowicz

13.02.2017 01:29
Apetycznie :)

wwwiolka

11.02.2017 09:41
Bardzo fajny przepis.

Ola1984

11.02.2017 08:39
Ciekawy pomysł :) Bardzo apetycznie wyglądają :)

Ania321

11.02.2017 00:34
muszę wypróbować :)

Mniam

10.02.2017 23:58
Szybkie i smaczne ciasteczka :)

Patrycja33

10.02.2017 22:39
super ciasteczka :)

Renata9

10.02.2017 21:47
Fajne ciasteczka francuskie.

ilka01

10.02.2017 20:16
super propozycja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat