Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owocowa tarta od seca

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szkl
cukier puder 0,5 szkl
masło 1 kostka
mleko 6 łyżek
jabłka 6 szt
kiwi 4 szt
miód 2 łyżka
tłuszcz do formy
cynamon
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Owocowa tarta od seca

Mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy starte na tarce masło. Dodajemy mleko i zagniatamy szybko ciasto. Chłodzimy w lodówce godzinę. Rozwałkowujemy, wykładamy na natłuszczoną tartę o śr. ok 26 cm i z resztek ciasta wycinamy foremką serduszka. Spód tarty nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok 10 min w 180 st. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w grubszą kostkę. Prażymy w rondelku, tak aby się niezbyt rozgotowały. Dodajemy, obrane pokrojone na cząstki kiwi i mieszamy razem. Słodzimy miodem i mieszamy. Wykładamy masę na podpieczone ciasto, oprószamy delikatnie cynamonem i przykrywamy wyciętymi wcześniej serduszkami. Pieczemy ok 20-30 mi w 180 st, aż tarta się ładnie zrumieni. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 10.03.2014 19:58
Ciekawe połączenie z kiwi:)
ao_12 10.03.2014 18:12
tarta przepysznie wygląda:)
Ania84 10.03.2014 12:14
nadzienie nieco kwaskowate dzięki kiwi wspaniale się komponuje z słodkim ciastem :)
Sylwia26 10.03.2014 12:01
ale pyszności
AZgotuj 10.03.2014 11:58
wspaniała:)
Romanowka 10.03.2014 11:41
owocowo i pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak