Przepis i sposób przygotowania na: Oszukany sernik
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę wraz z kakao. Zrobić dołek w mące, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, rozdrobnione zimne masło, proszek do pieczenia oraz wodę. Wszystko szybko zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić w lodówce około 1 godziny.
Po schłodzeniu odkroić 2/3 ciasta, a resztę pozostawić. Ciasto rozwałkować i wyłożyć dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa:
Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier. W trakcie ubijania dodajemy partiami śmietanę, a na sam koniec wsypujemy budynie.
Chwilę miksować po czym wylać masę na ciasto. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce pokrywając masę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut.