Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oszczędne faworki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 1/2 szklanki
jaja 1 szt.
żółtko jajek 2 szt.
śmietana 1/2 szklanki
cukier puder 1 łyżka
ocet 1 łyżeczka
spirytus 1 łyżka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Oszczędne faworki

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Przygotować mąkę, dodać jajo i żółtka, cukier puder, śmietanę, ocet i spirytus.
Krok 1 - Oszczędne faworki foto
2
Ciasto dobrze wyrobić i wałkować cienko przez kilka minut aż będą widoczne pęcherzyki. Kroić paski o szerokości 3 cm i długości 10 cm. Na środku naciąć nożem, następnie przewinąć jeden koniec paska.
Krok 2 - Oszczędne faworki foto
3
W płaskim rondlu rozgrzać olej i smażyć faworki na jasnozłoty kolor.
Krok 3 - Oszczędne faworki foto
4
Usmażone faworki posypać cukrem pudrem wymieszanym z wanilią lub cynamonem.
Krok 4 - Oszczędne faworki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 03.12.2013 21:28
Mniam...faworki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak