OSTRY SOS POMIDOROWY Z PAPRYKOWĄ NUTĄ

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sok pomidorowy

    500 ml
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    2-3 łyżki
  • ostra pasta paprykowa

    1/2 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • pieprz

    4 ziarenka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • Bazylia suszona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • tymianek

    1/2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - OSTRY SOS POMIDOROWY Z PAPRYKOWĄ NUTĄ foto
W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić,na końcu dodać posiekane ząbki czosnku i całość smażyć przez pół minuty.
Krok 2 - OSTRY SOS POMIDOROWY Z PAPRYKOWĄ NUTĄ foto
Teraz wlać sok pomidorowy i dodać koncentrat,wymieszać Dodać ziarna pieprzu,ostrą pastę paprykową,paprykę słodką,tymianek i bazylię.Gotować całość w odkrytym garnku przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 3 - OSTRY SOS POMIDOROWY Z PAPRYKOWĄ NUTĄ foto
Gdy sos zacznie gęstnieć zdjąć z ognia i doprawić do smaku cukrem i solą morską.
Krok 4 - OSTRY SOS POMIDOROWY Z PAPRYKOWĄ NUTĄ foto
Gotowy sos jest lekki i nie tłusty można go podawać nie tylko na ciepło np:do gołąbków lub makaronu ale i na zimno np:do nuggetsów.Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 05.05.2014 14:15
pyszny taki sos,mniam
anemon 18.11.2013 08:51
Smaczne połączenie smaków, smaczny sos.
mirosława4 16.11.2013 15:31
świetny sosik :)
Łukasz15 09.11.2013 10:45
Świetny sos
tatiana2 11.10.2013 14:15
lubię takie ostrzejsze sosy :)
barbara11561 10.10.2013 16:41
lubię takie domowe sosy
teresa18 09.10.2013 18:31
lubię takie sosiki
Wacław 07.10.2013 12:52
moje ulubione smaki,pycha sos :-)
Krystyna32 06.10.2013 12:01
bardzo lubię
AZgotuj 05.10.2013 12:09
wspaniale pasuje do wielu dań:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat