Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ostre pałki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 6 sztuk
sól do smaku
miód 3 łyżki
czosnek 2 ząbki
olej 2 łyżki
Imbir mielony Prymat 0,25 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1,5 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ostre pałki

Udka oczyszkamy, łapiemy, wszystkie pozostałe składniki mieszkamy ze sobą, obtaczamy w nich udka i zostawiamy najlepiej na noc w lodówce.

Na drugi dzień wrzucamy wszystko do naczynia żarodopornego i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30-40 minut (zależy ile jest udek)

na początku można piec pod folią a jakieś 10-15 minut przed końcem pieczenia uchylić folię aby skórka się mocno przypiekła.

W czasie pieczenia polewać sosem jaki powstaje w naczyniu, doda to wiecej smaku

Z proporcjami można dowolnie kombinować, ja raz wolę udka słodsze a raz ostrzejsze wiec zmieniam ilośc miodu do papryki.

Sos jaki się wytworzy w naczyniu jest bardzo dobry nawet z chlebem na kolację :)

Można też wykorzystać skrzydełka kurczaka

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 04.03.2014 07:24
dobry obiadek :)
olkaaa 19.10.2013 11:11
bardzo fajne
Róża1 21.07.2013 16:54
lubię takie smaki:-)
gosia56 19.07.2013 20:36
napewno pyszne
Agata3 18.07.2013 13:11
Coś pysznego ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak