Ośmiornica marynowana

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ośmiornica

    1 kg
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1
  • oregano

    2 łyżeczki
  • czosnek

    3 ząbki
  • sól

    1 łyżka
  • pieprz

    1 szczypta
  • papryczka chili

    1 szczypta
  • ocet winny

    1 szkl
  • oliwa

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ośmiornicę umyć, oczyścić, wyciąć oczy i otwór gębowy. Ugotować do miękkości z listkiem laurowym. Odcedzić, wystudzić , pokroić na kawałki posolić lekko, ułożyć w słoiku, zasypać oregano, dodać czosnek i chili. Zalać octem jabłkowym lub winnym. Na wierzch wlać kilka łyżek oliwy.
Odstawić na kilka dni.
Tak zamarynowana ośmiornica może być przechowywana nawet pół roku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mancia w kuchni 19.03.2015 08:58
uwielbiam owoce morza. We Włoszech takie przepisy nikogo nie dziwią, to dla nich takie danie jak dla nas schabowy :) Dlatego tak często jeździmy tam z mężem na wakacje, uwielbiamy ich kuchnię :)
Jadwiga/Jaga85 18.03.2015 15:04
Odważny przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat