Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ośmiornica marynowana

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ośmiornica 1 kg
Liść laurowy suszony Prymat 1
oregano 2 łyżeczki
czosnek 3 ząbki
sól 1 łyżka
pieprz 1 szczypta
papryczka chili 1 szczypta
ocet winny 1 szkl
oliwa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ośmiornica marynowana

Ośmiornicę umyć, oczyścić, wyciąć oczy i otwór gębowy. Ugotować do miękkości z listkiem laurowym. Odcedzić, wystudzić , pokroić na kawałki posolić lekko, ułożyć w słoiku, zasypać oregano, dodać czosnek i chili. Zalać octem jabłkowym lub winnym. Na wierzch wlać kilka łyżek oliwy.
Odstawić na kilka dni.
Tak zamarynowana ośmiornica może być przechowywana nawet pół roku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mancia w kuchni 19.03.2015 08:58
uwielbiam owoce morza. We Włoszech takie przepisy nikogo nie dziwią, to dla nich takie danie jak dla nas schabowy :) Dlatego tak często jeździmy tam z mężem na wakacje, uwielbiamy ich kuchnię :)
Jadwiga/Jaga85 18.03.2015 15:04
Odważny przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak