Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ośmiornica gotowana z winem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ośmiorca mrożona 1 kg
cebula biała duża
lubczyk świeży gałązka
Ziele angielskie całe Prymat kilka kulek
Liść laurowy suszony Prymat świeże 5 szt.
pasta paprykowa łagodna 1-2 łyżki
koper świeży 1-2 łodygi
białe wino półsłodkie 500 ml
czosnek do smaku

Porada

Tak ugotowana ośmiornica jest bardzo miękka i rozpływa się w ustach. Nie ma mowy o mozolnym przeżuwaniu czegoś przypominającego starą dętkę, co znamy ze źle przygotowanych kalmarów czy krewetek ;)

Przepis i sposób przygotowania na: Ośmiornica gotowana z winem

Kroki postępowania

1
Ośmiornicę rozmrozić, umyć i wydłubać twardy czarny dziób z samego środka.
Krok 1 - Ośmiornica gotowana z winem  foto
2
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżki soli morskiej i kilka razy zanurzać we wrzątku i wyjmować ponad wodę macki, aż po samą głowę, do czasu ich wyraźnego poskręcania.
Krok 2 - Ośmiornica gotowana z winem  foto
3
Ośmiornicę włożyć w całości do garnka i doprowadzić do wrzenia.
Krok 3 - Ośmiornica gotowana z winem  foto
4
Kiedy ośmiornica się dokładnie wywinie i odwróci można zmniejszyć płomień i dokładać resztę składników.
Krok 4 - Ośmiornica gotowana z winem  foto
5
Dolać białe wino półsłodkie (można też poprzestać na wytrawnym) - zasada jest taka, że do gotowania dodaje się dokładnie to samo wino, jakim popija się gotową potrawę.
Krok 5 - Ośmiornica gotowana z winem  foto
6
Dodać przyprawy i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Gotować 50-60 minut, po czym odcedzić i odsączyć.
Krok 6 - Ośmiornica gotowana z winem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak