orzo z olejem sezamowym i włoszczyzną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • orzo

    250 g
  • włoszczyzna mrożona

    250 g
  • pieczarki

    15 dkg
  • olej sezamowy

    2 łyżki
  • chilli

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • sos sojowy

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - orzo z olejem sezamowym i włoszczyzną foto
na dużej patelni rozgrzej oliwę
dodaj pokrojone w plasterki pieczarki
chwilę je podsmaż
ugotuj pół opakowania makaronu
Krok 2 - orzo z olejem sezamowym i włoszczyzną foto
dosyp mrożoną włoszczyznę
dopraw sosem sojowym, pieprzem, chilli i słodką papryką
ew. solą
smaż tak długo aż całkiem zniknie woda z warzyw i pieczarek
Krok 3 - orzo z olejem sezamowym i włoszczyzną foto
na osobnej patelni rozgrzej porządnie olej sezamowy
i wysyp na niego odcedzony makaron
podsmaż delikatnie
Krok 4 - orzo z olejem sezamowym i włoszczyzną foto
gdy makaron będzie podsmażony dodaj go do jarzyn i podsmaż wszystko, delektuj się aromatem przypraw i sezamu
Krok 5 - orzo z olejem sezamowym i włoszczyzną foto
nałóż do miseczek
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
InDaMiętekKitchen 31.01.2013 09:46
ten makaron można kupić w sklepach, w marketach jest na 100%
Kate131 31.01.2013 08:21
na pewno smaczne
radosna29 26.01.2013 21:49
a gdzie mozna kupic ten makaron?
InDaMiętekKitchen 12.01.2013 23:05
bardzo polecam, jest raczej dostępny, bardzo smaczny na ciepło i do sałatek na zimno :)
kasienka23 11.01.2013 20:32
nie jadłam jeszcze takiego makaronu
Monika-twin 11.01.2013 18:20
fajna nazwa
InDaMiętekKitchen 11.01.2013 16:57
orzo to makaron, ryż do risotto gotuje się ze składnikami na patelni i w żadnym wypadku nie z dodatkiem oleju sezamowego ;)
gosia561 11.01.2013 16:34
jak risotto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat