Przepis i sposób przygotowania na: Orzeszki z masą krówkową
Popularny przepis na orzeszki oraz krem do orzeszków z masą krówkową. Masa krówkowa, znana również jako kajmak, to gęsty, słodki krem o smaku karmelowym, popularny w polskich wypiekach. Powstaje przez długie gotowanie mleka z cukrem, które stopniowo się karmelizują, nabierając złotobrązowego koloru i charakterystycznego, głębokiego smaku przypominającego toffi. Tradycyjnie kajmak przygotowywano, gotując mleko z cukrem i masłem przez wiele godzin, ale dziś często stosuje się prostsze rozwiązanie, takie jak gotowanie słodzonego mleka skondensowanego. Masa krówkowa jest idealna do przekładania ciast, smarowania naleśników, wypełniania ciastek, a także jako polewa do serników czy mazurków.
Kroki postępowania
Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wrzucić masło i posiekać. Wbić jajka. Dodać śmietanę oraz cukier puder. Dokładnie wyrobić i zagnieść ciasto.
Foremki do orzeszków natłuścić. Urywać kawałeczki ciasta i zawijać w kuleczki. Kawałeczki ciasta wciskać do foremek. Piec ok. 10-15 minut w 180 stopniach.