Orzeszki z jadalną łupinką na słodko

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1/2 kilogram
  • mleko 2%

    1 szklanka
  • masło lub margaryna

    1 kostka
  • żółtko jajek

    3 sztuk
  • śmietana 18 proc

    1/2 szklanka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • ocet 10 %

    1 łyżeczka
  • krem do tortów śmietankowy

    1 opakowanie
  • orzechy laskowe

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na drobnym sicie, dodać schłodzoną margarynę i całość posiekać, do składników wbić żółtka, dodać łyżką schłodzoną śmietanę , wsypać sodę oczyszczoną, dodać ocet, wymieszać składniki, połączyć składniki, wyrobić ciasto. Schłodzić je w lodówce przez minimum godzinę. Rozgrzać foremkę do orzeszków, z ciasta formować kuleczki i wkładać je w otworki formy do wypieku łupinek do orzeszków. Piec z obu stron około 5 min. na złoty kolor. .Wyjmować upieczone łupinki i studzić je. Z masy i mleka przyrządzić krem do nadziewania orzeszków, wykonując go według przepisu podanego na opakowaniu, napełniać otwór orzeszka przy pomocy łyżeczki w środek włożyć orzech laskowy i sklejać obie połówki orzeszków w całość. Można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat