Przepis i sposób przygotowania na: Orzeszki
Z ciasta robimy małe kuleczki, wkładamy je do wgłębień specjalnej formy i zamykamy formę. Powstałe w ten sposób skorupki orzeszków pieczemy na kuchence gazowej na delikatnym ogniu, obracając formę, jeśli jedna strona skorupek się zrumieni. Formę należy wcześniej dobrze rozgrzać i natłuścić.
Gotowe skorupki studzimy i napełniamy dowolną masą. Zlepiamy po dwie skorupki wypełnieniem do siebie (Jak orzech włoski). Ja preferuje masę orzechową, bo w końcu to są orzeszki.
Następnie gotowym orzeszkom maczamy delikatnie jeden z końców w polewie czekoladowej kupnej lub wykonanej z własnego sprawdzonego przepisu) i kokosie.
MASA I WYKOŃCZENIE
Jajka ubijamy z cukrem na parze. Studzimy. Ucieramy masło, stopniowo dodając do niego masę jajeczną. Na końcu dokładamy orzechy.
Orzeszki to pyszne ciasteczka, które wymagają trochę pracy i cierpliwości. Ale wysiłek się opłaca. Smakują pysznie z każdą masą (polecam zrobić też orzeszki z masą czekoladową ).
Końcówki można też maczać zamiast w kokosie w mielonych orzechach.