Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowy z bezą

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

masło 250 g
woda 1/2 szkl
cukier 3/4 szkl
jajko 4 szt
mąka pszenna 1 szkl
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
kakao 2 łyżki
orzechy włoskie 150 g

GANACHE

śmietana 30% 330 g
czekolada gorzka 150 g

BEZA

białko 2 szt
cukier 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowy z bezą

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek. Masło rozpuścić i przestudzone roztrzepać z żółtkami i wodą. W drugim naczyniu przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z cukrem i wsypać do żółtek. Wszystko dokładnie połączyć.
Krok 1 - Orzechowy z bezą foto
2
Wsypać mielone lub drobno posiekane orzechy.
Krok 2 - Orzechowy z bezą foto
3
Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką w ciasto.
Krok 3 - Orzechowy z bezą foto
4
Przełożyć ciasto do formy (21x25). Piec w 175*C przez 45min.
GANACHE: śmietankę wlać do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu razem z połamaną czekoladą (w kostki) Kiedy wszystko się połączy odstawić do wystudzenia do lodówki. Najlepiej na całą noc.
Krok 4 - Orzechowy z bezą foto
5
BEZA: białka ubić na sztywno i dodawać po jednej łyżce cukru, aż całkowicie się rozpuści. Na papierze do pieczenia narysować prostokąt trochę mniejszy niż wymiary foremki, w której piekło się ciasto. Za pomocą rękawa cukierniczego wyłożyć bezę na prostokąt. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150*C, a po 5min. zmniejszyć temperaturę do 110*C z termoobiegiem. Suszyć 1,5godz. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Krok 5 - Orzechowy z bezą foto
6
Wystudzone ciasto przekroić na pół i wyłożyć połowę gęstego kremu czekoladowego. Przykryć drugą częścią ciasta i posmarować kremem. Nałożyć ostrożnie bezę na ciasto.
Krok 6 - Orzechowy z bezą foto
7
Ok 2 łyżki kremu włożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką małej gwiazdki. Zrobiłam małe rozetki wokół bezy. Smacznego!
Krok 7 - Orzechowy z bezą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 04.10.2014 20:03
Bardzo fajny przepis.
mysza75 04.10.2014 10:42
jaki fajny orzechowy z bezą wygląda rewelacyjnie
fotoviderek 03.10.2014 23:15
Ale pyszne ciacho :)
RenataZ-et 03.10.2014 23:01
śliczne ciasto :)
Janina 03.10.2014 22:28
Wspaniałe ciacho;)
stokrotka 03.10.2014 22:14
ale poezja smaku!!!!
gosia1988 03.10.2014 21:07
smakowicie wygląda, a z bezą musi świetnie smakować
Stenka 03.10.2014 21:04
bardzo apetyczne
ada.la 03.10.2014 21:02
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak