Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowy przekładaniec

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt kakaowy

jajko 5 szt
cukier 3/4 szkl
mąka pszenna 3/4 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kakao 2 łyżki

ciasto orzechowe

białko 5 szt
cukier 1\2 szkl
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
orzechy włoskie 30 dkg

masa

mleko 750 ml
żółtko jajek 5 szt
budyń waniliowy 2 szt
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
cukier 4 łyżki
masło 300 gram
wódka waniliowa 3 łyżki
kakao 1 łyżka
czekolada 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowy przekładaniec

Kroki postępowania

1
Ciasto kakaowe. Białko ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka.
Mąki, kakao, proszek przesiewamy i dokadamy do masy jajecznej. Całość mieszamy. Wylewamy na prostokątną blaszkę i pieczemy w temp 180 stopniach ok 30 minut
Krok 1 - Orzechowy przekładaniec foto
2
Orzechowe. Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier, pokrojone orzechy, mąkę i proszek.
Krok 2 - Orzechowy przekładaniec foto
3
Całość wylewamy na blachę i pieczemy w 160 stopniach ok 30 minut.
Krok 3 - Orzechowy przekładaniec foto
4
1 szkl mleka odlewamy, a resztę gotujemy. Do odlanego mleka wsypujemy budynie, cukier i mąkę, dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka.
Krok 4 - Orzechowy przekładaniec foto
5
Gotujemy gestą masę i zostawiamy do ostygnięcia
Krok 5 - Orzechowy przekładaniec foto
6
Masło miksujemy, dodajemy po łyżce masy, cały czas miksując, wlewamy wódkę, lub ekstrakt waniliowy.
Krok 6 - Orzechowy przekładaniec foto
7
Masę dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao.
Krok 7 - Orzechowy przekładaniec foto
8
Ciasto kakaowe przekrawamy na pół, nasączamy i wykładamy jasną masę.
Krok 8 - Orzechowy przekładaniec foto
9
Na jasną masę kładę ciasto orzechowe i wykładam masę ciemną. Przykrywam ciastem kakaowym.
Krok 9 - Orzechowy przekładaniec foto
10
Czekoladę rozpuszczam w rondelku z 2 łyżkami mleka.
Krok 10 - Orzechowy przekładaniec foto
11
Rozpuszczoną czekoladę wylewam na ciasto i posypuję startymi orzechami.
Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.
Smacznego
Krok 11 - Orzechowy przekładaniec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 17.05.2014 12:04
fajne ciacho))
Klausia 16.05.2014 21:42
ciekawy przepis :)
luna76 07.05.2014 19:25
rewelacyjny przepis !!!
Kejti 05.05.2014 14:15
Fajne ciacho :-)
Kuchenka 03.05.2014 10:12
apetyczne ciacho :)
Janina 02.05.2014 23:10
Moje ulubione smaki;)
2milutka 02.05.2014 20:03
smaczny placek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak